Още две държави обявиха дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в

...
Още две държави обявиха дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в
Коментари Харесай

Австралия и Нова Зеландия също обявиха бойкот на Пекин 2022

Още две страни оповестиха дипломатически протест на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. След като преди два дни Съединени американски щати публично обявиха, че нито един техен формален представител няма да участва на най-големия състезателен конгрес, в този момент това сториха Австралия и Нова Зеландия.

Бойкотът се разгръща единствено върху държавните чиновници, до момента в който спортистите на трите страни ще могат да вземат участие, за разлика от летните игри в Москва през 1980 година, когато съвсем целият Западен блок не изпрати спортисти в столицата на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

В Австралия решението бе оповестено от ТВ канала ABC, който цитира премиера Скот Морисън да споделя: " Постъпвам по този начин, тъй като това дава отговор на националните ползи на Австралия. Това е вярна стъпка ".

В австралийския протест ще се включат също по този начин и дипломатите, които се намират в Китай по работа. Иначе Австралия ще изпрати на игрите тим от 40 спортисти.

В Нова Зеландия пък новината за протеста бе обявена от вицепремиера Грант Робъртсън пред TVZN: „ Официално заявяваме, че няма да имаме представители на министерско равнище “.

В началото на седмицата, откакто от месец се заканваха да го създадат, Съединени американски щати оповестиха дипломатически протест на Пекин 2022. Причината е неспазването на човешките права в Китай, хипотетичния " геноцид " над уйгурските мюсюлмани в провинция Синдзян и отношението към Тибет и Хонконг.

Очаква се към протеста да се причислят и други страни, измежду които Англия и Канада. Засега няма мнение от Европейския съюз, въпреки Литва към този момент да настоя Съединени американски щати и Европейски Съюз да се координират по въпроса. 

Затова пък зам.-председателят на Европейския парламент Никола Беер се изрече внезапно за цялостен протест на Пекин 2022. Германката направи това в изявление за медийната група Funke, в което заяви, че Европейски Съюз " не би трябвало да остава в сянката на Съединени американски щати ", а " да отстоява правата на индивида и да приложи цялостен протест на зимните игри.

Според Беер, нито във Вашингтон, нито в Брюксел, може да имат интерес да " следят безмълвно " на олимпийските игри, които са " гигантска пропагандна инсценировка ", а в това време " апаратът на Китай зад кулисите неприкрито и жестоко да нарушава човешките права ".

Италия обаче няма никакво желание да бойкотира. Телевизия RaiNews24 цитира държавни източници, съгласно които: " В момента Италия не възнамерява да прави дипломатически протест ".

Вчера срещу протест се изрече и президентът на италианския олимпийски комитет Джовани Малаго: " Президентът на МОК Томас Бах сподели, че олимпийските игри не би трябвало да се експлоатират в политически проект и ние се придържаме към този метод. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР